菜单
Your Cart

Meriahkan Hari Raya Aidilfitri dengan Pendengaran Sempurna


Hari Raya Aidilfitri adalah perayaan yang bermakna untuk umat Islam di seluruh dunia dan mempunyai tempat istimewa di dalam hati rakyat Malaysia. Perayaan ini menandakan akhir bulan Ramadan yang suci di mana semua orang dari pelbagai kawasan dapat berkumpul bersama keluarga dan rakan-rakan serta menikmati perayaan bersama-sama.

Meraikan festival Raya melibatkan ramai orang dan bunyi bising. Seperti kata pepatah, semakin ramai, semakin meriah. Namun, individu yang mengalami masalah pendengaran mungkin menghadapi kesulitan dalam berkomunikasi, terutamanya pada saat-saat raya ini. Dalam diam, mereka mungkin menghadapi kesukaran untuk memahami ucapan dengan baik, menyebabkan mereka terlepas daripada perbualan. Individu yang mengalami masalah pendengaran mungkin berasa terkecuali daripada perbualan semasa berhimpun kerana mereka tidak dapat mendengarnya dengan jelas, menyebabkan pengurangan yang ketara dalam kualiti hidup mereka.

Terdapat cara untuk meningkatkan komunikasi apabila anda mengalami masalah pendengaran, seperti:

 • Duduk Dekat dan Hadap Pembicara
  Pastikan anda duduk dekat dan menghadap pembicara kerana kedudukan juga turut berperanan dalam usaha ini untuk menggalakkan inklusiviti. Sentiasa baik untuk memberitahu orang yang anda berbual dengan mengenai kesukaran pendengaran anda untuk membantu mereka berkomunikasi dengan lebih baik.
 • Miliki Alat Bantu Pendengaran
  Memiliki pasangan pembesar suara yang baik boleh membuat perbezaan yang ketara dalam keupayaan anda untuk mendengar dengan baik dalam pelbagai situasi. Mereka direka untuk mengambil bunyi dan memperbesarkan bunyi tersebut mengikut keperluan pendengaran anda yang spesifik, yang boleh sangat meningkatkan komunikasi untuk pembicara dan pendengar. Jika anda mengalami kesulitan pendengaran, pelaburan dalam pembesar suara yang baik dengan perundingan berkala dari ahli audiologi boleh membawa perubahan yang ketara dalam kemahiran komunikasi keseluruhan anda.
 • Peranti Dengar Bantu (ALDs)
  Peranti dengar bantu seperti Sistem Roger atau PartnerMic boleh membantu dalam meningkatkan keupayaan mendengar, terutamanya dalam ramai orang atau persekitaran yang mencabar. ALDs ini hebat dalam persekitaran bising dengan menyampaikan bunyi dengan jelas secara wayarles kepada pembesar suara, meningkatkan pertuturan sambil meminimumkan bunyi latar belakang. Jika anda menghadapi kesulitan komunikasi dalam situasi tertentu, berunding dengan ahli audiologi anda dan meneroka pilihan ini boleh membuat perbezaan yang ketara. Mereka dapat memberikan nasihat yang disesuaikan dan cadangan berdasarkan keperluan anda yang spesifik.

Ahli keluarga dan rakan-rakan rapat juga memainkan peranan penting dalam menyokong individu dengan masalah pendengaran. Memikirkan diri kita dalam keadaan mereka dapat membantu kita merasai empati dengan mereka & berkongsi beban bersama. Memandangkan setuju bahawa komunikasi adalah kunci, usaha yang harus kita ambil untuk membantu orang dengan masalah pendengaran adalah banyak. Bersama-sama, kita boleh meningkatkan kualiti hidup mereka sebagai akibatnya. Beberapa tip untuk membantu mereka termasuk:

 • Dapatkan Perhatian Mereka Terlebih Dahulu
  Untuk memastikan mesej disampaikan dengan baik dalam perbualan, ketuk bahu individu terlebih dahulu sebelum bercakap untuk membenarkan pendengar memberi tumpuan kepada kita sebelum kita mula bercakap, memastikan bahawa tiada perkataan yang terlepas.
 • Guna Ayat yang Perlahan dan Mudah
  Penting untuk tidak bercakap terlalu cepat, kerana ini boleh menyukarkan individu untuk membaca isyarat kita, terutamanya gerakan bibir kita. Jika seseorang mengalami masalah memahami apa yang kita katakan pada kali pertama, adalah membantu untuk mengulang ayat tersebut dalam terma yang lebih mudah. Yang paling penting, sentiasa ingat untuk bersabar dengan mereka.
 • Galakkan mereka untuk temujanji pendengaran.
  Jika anda mengesyaki seseorang yang rapat dengan anda mengalami masalah pendengaran, adalah baik untuk menjadualkan temujanji dengan ahli audiologi untuk pemeriksaan pendengaran dan percubaan pembesar suara. Penggunaan pembesar suara boleh meningkatkan komunikasi harian secara ketara dan menyediakan pendengaran yang lebih baik, dengan demikian memberi impak yang positif kepada kualiti hidup mereka.

Dengan melaksanakan tip-tip ini, menunjukkan empati dan pengertian, anda boleh memainkan peranan penting dalam meningkatkan kualiti hidup individu dengan masalah pendengaran. Kami berharap agar semua orang dapat menikmati kehangatan Hari Raya Aidilfitri tahun ini dan jangan biarkan masalah pendengaran menghalang anda dari merasai kebahagiaan Raya. Untuk maklumat lanjut, sila WhatsApp dan ikuti media sosial kami hari ini!

Syauqina Jamel, Ahli Audiologi Klinikal di 20dB Hearing Subang Jaya.

Share:
ISO Certified Company ISO Certified Company
Nationwide Support Nationwide Support
Customized Hearing Solution Customized Hearing Solution
Board-certified Audiologists Board-certified Audiologists
Satisfaction Guarantee Satisfaction Guarantee
Best in Customer Service Best in Customer Service
Best in Corporate Social Responsibility Best in Corporate Social Responsibility
Sign up now to enjoy complimentary 1 to 1 consultation by certified audiologist!