Kiriman Terkini

RAWATAN TINNITUS

Telinga berdesing atau bunyi “clicking” yang berterusan, bersiul, atau suara lain mempengaruhi sebanyak 1 daripada 5 orang di Amerika Syarikat. Anda mungkin sudah biasa dengan insomnia, kemurungan, kegelisahan, dan masalah menumpukan tinnitus. Tetapi tahukah anda bahawa 90 peratus penghidap tinitus juga mengalami masalah pendengaran? Dalam kebanyakan kes, tinitus muncul sebagai salah satu tanda awal kepada masalah pendengaran. Merawat masalah pendengaran selalu menjadi sebahagian daripada program rawatan tinnitus yang berjaya.

Apa itu
TINITUS?

Tinitus adalah bunyi berdesing di dalam telinga atau kepala apabila tidak ada suara luaran. Ini sering disebutkan sebagai "deringan di dalam telinga," walaupun beberapa orang mendengar suara berdengung, mendesis, meraung, bersiul, berdenyut, berkicau, atau mengklik. Tinitus boleh berselang seli atau berterusan, dengan nada tunggal atau berganda. Kekuatan bunyi tinitus yang dirasakan dapat diklasifikasikan dari sangat lembut hingga sangat kuat.

APA YANG MENYEBABKAN
TINITUS?

Punca sebenar (atau penyebab) tinnitus tidak diketahui dalam kebanyakan kes. Terdapat beberapa faktor yang mungkin menyebabkan tinitus atau menyebabkan tinnitus yang sedia ada semakin merosot: masalah pendengaran yang disebabkan oleh pendedahan kepada bunyi bising, pembentukan tahi telinga di saluran telinga, ubat-ubatan tertentu, jangkitan telinga atau sinus, masalah pendengaran yang berkaitan dengan usia, penyakit telinga, ketidakseimbangan rahang, penyakit kardiovaskular, jenis tumor yang tertentu, gangguan tiroid, trauma kepala dan leher dan banyak lagi. Dari faktor-faktor ini, pendedahan kepada bunyi kuat dan masalah pendengaran adalah di antara penyebab tertinggi berlakunya tinitus.

RAWATAN & PENGURUSAN
TINITUS

Keadaan ini mempengaruhi orang yang berbeza dengan cara yang berbeza. Bagi beberapa orang, ia seperti bunyi dengungan atau desisan yang berterusan, dan bagi yang lain deringan atau berdesing pada nada tinggi. Ia boleh berubah secara mendadak dalam nada, dan merupakan gangguan berterusan atau gangguan yang jarang berlaku. Sebilangan penghidap mengatakan rasanya denyutan yang berterusan yang seirama dengan degupan jantung mereka.

Terdapat dua jenis tinitus yang diketegorikan oleh pakar audiologi:

  • Tinitus subjektif:Jenis tinitus yang paling biasa - hanya anda yang dapat mendengar. Ia mungkin disebabkan oleh masalah di telinga luar, tengah atau dalam, atau laluan auditori pada otak anda yang menafsirkan bunyi.
  • Tinitus objektif:Ini kurang biasa, dan mudah didengari oleh doktor semasa menjalani pemeriksaan pendengaran. Ini mungkin disebabkan oleh masalah saluran darah yang jarang berlaku, kontraksi otot atau keadaan tulang di telinga tengah.

RAWATAN & PENGURUSAN
TINITUS

Terdapat banyak pilihan untuk orang yang mengalami tinitus. Biasanya mereka memakai alat bantu pendengaran untuk mengurangkan tinitus (dengan lebih banyak mendengar bunyi persekitaran dan bukannya bunyi di dalam telinga), ada yang memakai ’masker’ tinitus. Selain itu, terdapat gabungan antara ‘masker’ tinitus dan alat bantu pendengaran - semuanya dalam satu unit! Sebilangan pelanggan memerlukan kaunseling untuk menolong mereka merangka strategi untuk menguruskan tinitus mereka.

BM