Kiriman Terkini

20dB
PELANGGAN YANG GEMBIRA

Apa yang mereka katakan

Elizabeth Kimberly Teng

Sebagai ibu bapa, perasaan kegembiraan mempunyai anak yang dapat menjalani kehidupan normal seperti kanak-kanak lain hancur apabila mengetahui berita bahawa anak perempuan saya yang didiagnosis mengalami pendengaran yang teruk ke sangat teruk bagi kedua-dua telinga pada usia 5 tahun. Setiap kali melihat wajah anak perempuan saya yang comel, air mata dan kerisauan yang tidak dapat digambarkan di dalam fikiran kami sehingga suatu hari ketika kami mengetahui tentang 20dB Hearing.

Memberinya sepasang alat bantu dengar Siemens telah menghidupkan kembali kegembiraan untuk mendengar bagi anak perempuan saya. Sangat senang melihatnya sekarang dapat mendengar begitu banyak bunyi sekeliling dan tidak lagi hidup dalam kesunyiannya dunia sendiri. Sejak dia mula memakai alat bantu dengar Siemens BTE, semuanya berubah menjadi lebih baik dan perubahan yang paling ketara ialah dia tidak lagi mengelak perbualan bersama ahli keluarga dan rakan-rakannya. Sudah tujuh tahun Elizabeth mendapat alat bantu pendengarannya yang disediakan oleh 20dB Hearing KUCHING dan kami sangat gembira dan berpuas hati dengan audiologis dan pasukan yang sentiasa memberikan perkhidmatan dan rawatan susulan yang sangat baik.


Pavithren A/L Arumugam

Kehilangan pendengaran berlaku apabila terdapat kekurangan kepekaan terhadap suara yang biasa didengar. Saya mengalami gangguan pendengaran pada kedua-dua belah ketika lahir. Ibu bapa saya tidak tahu bahawa saya menghadapi masalah pendengaran sejak Darjah 1. Ketika Darjah 1, saya juga menghadapi masalah untuk menyebut bunyi “r”, “ch”, “s” semasa saya bercakap. Untuk itu saya sangat berterima kasih atas masa dan usaha yang dikorbankan oleh ibu saya untuk mengajar dan melatih saya. Oleh kerana masalah pendengaran, saya tidak dapat menumpukan perhatian semasa belajar di sekolah dan keputusan saya agak kurang baik. Ibu bapa saya membawa saya ke klinik untuk pemeriksaan, tetapi doktor memberitahu saya bahawa keadaan saya baik sahaja. Ibu bapa saya membawa saya ke hospital kerajaan untuk memeriksa pendengaran saya. Selepas itu, saya diberitahu bahawa saya mengalami masalah pendengaran dan saya memerlukan alat untuk membantu saya mendengar dengan lebih baik.

Kami dirujuk kepada 20dB Hearing dan pakar audiologi mereka memperkenalkan alat yang disebut sebagai alat bantu pendengaran yang dapat meningkatkan pendengaran saya. Pada mulanya saya merasa malu untuk memakai alat pendengaran kerana saya fikir alat bantu pendengaran hanya untuk orang tua. Tetapi saya merasa lega dengan motivasi dan keyakinan yang diberikan oleh kakitangan dan ibu bapa saya. Mereka ramah dengan saya dan perkhidmatan mereka sangat baik. Dengan bantuan alat pendengaran, saya dapat mendengar kicauan burung, air menitis dan suara-suara indah yang lain. Berkat alat bantu pendengaran, saya berjaya lulus ujian dengan cemerlang dan saya akan menyambung matrikulasi di sebuah kolej komuniti tempatan. Saya menghargai kebaikan dan keramahan kakitangan 20dB. Akhir sekali, saya mengucapkan terima kasih kepada ibu bapa saya kerana memberi saya pendengaran semula.


Tan Pit Kiat

I was amazed by it as I could hear clearly several times better than my analog hearing aid. It was crystal clear. UNITRON MOXI 8, is smaller than my analog model, light as a feather and its wire is so thin, it is hardly noticeable. The sounds are so natural and comfortably clear that sometimes, I forgot I am wearing it.

Beberapa bulan kemudian setelah memakainya, saya memutuskan untuk mempunyai sepasang untuk mengimbangkan pendengaran saya. Ia akan memberi kebaikan yang lebih baik. Dengan kawalan pintar, menyesuaikan kelantangan menjadi mudah. Sekarang, saya tidak pergi ke luar tanpa memakainya. Ia telah menjadi sebahagian daripada hidup saya. Hari ini, saya dapat melakukan perbualan biasa dengan sesiapa sahaja di mana sahaja. Terima kasih 20dB Hearing, saya mempunyai kualiti hidup saya kembali.


Joe Devadason

Ayah saya seorang yang ceria, dengan banyak berfikir dalam percakapannya. Saya membesar dengan harapan dapat menghabiskan masa bersamanya ketika dia pulang dari tempat kerja. Ibu saya menyediakan sesuatu hidangan untuk teh petang - biasanya makanan tempatan yang sederhana dan teh India yang banyak. Ia adalah pesta hari itu. Kami akan berkumpul untuk minum teh di beranda depan kami, dengan buaian besi, pohon mangga dan rambutan dan bunga-bungaan di sekitar. Ayah saya berminat dengan aktiviti harian 3 anaknya ini - kehidupan yang sibuk dan bertenaga. Kami selalu berkongsi cerita satu sama lain.

Suatu ketika, ketika saya duduk jauh dari rumah, saya mula mengesyaki kesukarannya untuk mendengar kerana dia mula menghadapi masalah untuk meneruskan perbualan melalui telefon. Ahli keluarga sering bergurau bahawa alat pendengaran yang terbaik dan paling murah, berharga di bawah 20 sen, adalah dengan meletakkan butang hitam di dalam pendengaran anda - lantas, semua orang bercakap lebih kuat dengannya! Dengan pujukan halus dan pengenalan teknologi alat bantu pendengaran, saya gembira kerana pada hari tersebut ayah saya membuat keputusan bahawa dia akan mencubanya! Sungguh mengagumkan melihatnya bersinar ketika dia memakainya - hampir seperti pengantin lelaki pada hari perkahwinannya.

Alat pendengaran telah berubah begitu banyak dalam teknologi - dari kelahiran analog hingga digital malah alat yang dirancang untuk meniru fungsi telinga sehingga menutup secara semula jadi. Alat bantu dengar malah terdapat warna yang sesuai untuk kulit anda! Saya gembira ayah saya berjumpa ahli audiologi yang baik dan menerima yang sesuai dengan keperluannya.
Sebagai pesara, dia gembira dengan bagaimana Encik Mok Yong Yaw di 20dB Hearing (Kuching, Sarawak cawangan) membincangkan pilihan dengannya dan memperkenalkannya kepada cara-cara untuk memastikan dia mampu membeli peralatan mahal ini melalui Tabung Bantuan Perubatan yang tersedia untuk semua Rakyat Malaysia. Kesabaran En. Mok dalam mendengar keperluan gaya hidup ayah saya dan sejarah pendengaran yang digabungkan dengan penilaian yang dikemas kini membuat kami merasa yakin bahawa dia berminat untuk mendapatkan yang terbaik dalam membantu ayah saya memulihkan pendengarannya. Rasa belas kasihannya ditambah dengan pandangan teknikal mengenai alat bantu yang sesuai menjadikan proses ini lancar. Kakitangan pentadbiran di 20dB Hearing Kuching cekap dalam mengendalikan borang dan membuat tindak balas secara peribadi dengan jabatan dan ayah saya memastikan semua selesai dalam masa 3 bulan. Adalah berkat kami kerana berjumpa dengan audiologis yang berdedikasi seperti En. Mok.

Dapatkan alat bantu dengar yang terbaik dengan bantuan pakar audiologis yang bertauliah dan berkelayakan secara percuma.

Mulakan dengan menghubungi 1800882032 atau WhatsApp atau isi borang Buat Janji Temu dan wakil kami akan menghubungi anda secepat mungkin.

BM